“To be beautiful means to be yourself. You don’t need to be accepted by others. You need to accept yourself.” - Thich Nhat Hanh

Aarde aan Annemieke. Hoe ik weer terug kwam op aarde tijdens de Corona crisis.

Dikke stress had ik, die eerste 3 weken van de intelligente lockdown. Ik voelde helemaal geen rust of verbinding, niet met de natuur of mijn gezin of met mezelf. Ja, het was lekker weer, ok, maar veel verder kwam ik niet. Er was een diepe paniek die ervoor zorgde dat ik over alles en iedereen die in mijn buurt kwam, heen walste. Mijn spieren gespannen, mijn denken een draaikolk. De yoga uurtjes gaven wel rust, maar lang niet genoeg om mijn kolkende gemoed tot kalmte te manen. En toen de brandstof van mijn wals op was, stond ik te trillen, was ik zo moe en had nog steeds dezelfde zorgen.

 

Het probleem was dat mijn acties er niet op gericht waren me te kalmeren, me in het NU te brengen. Mijn acties waren erop gericht om dingen die ineens onzeker waren, zeker te stellen. Vóór de corona crisis waren die dingen ook niet zeker, maar nu was iedere cel in mijn lichaam bezig om alle gaten te vullen die ik zag. Ik probeerde mijn inkomen zeker te stellen. En gaat onze droom (zojuist voor de corona crisis uitgesproken) nog in vervulling? Zullen we ooit nog in Spanje kunnen komen? Kunnen de kinderen nog wel gaan studeren? Hoe krijgt mijn vrije school kind nog vrije school onderwijs thuis, met cultuur, knutselen en verhalen? 

Mijn wals kwam dus piepend en krakend tot stilstand. Toen ik het deurtje van mijn beslagen cabine open deed kwam er heerlijke frisse lucht binnen en ik was zo blij en verrast om mijn gezin te zien, wat zich al lang had aangepast aan de nieuwe situatie. Maar mám, het gaat toch goed zo, waar maak je je druk om? Duh... Wat was er nou gebeurd? Vanuit mijn doe-modus kon ik wel overgaan tot actie; binnen een weekend waren de yogalessen online te volgen, bedacht acties en nieuwe producten (mondkapjes) voor mijn tassen atelier, maakte huiswerkroosters voor de kinderen, nam yogalessen op en bedacht een online sport en cultuur platform, ruimde mijn huis op. Maar was dat wel nodig, en voor wie? Wat had ik nodig? Naast al die acties was ik "even" vergeten te VOELEN. Kon ik voelen wat ik NU nodig had? Om te kunnen voelen, zeker in tijden van verandering, heb je rust nodig. Ik wist het heus wel hoor, I KNOW hoe werkt, het staat vaak genoeg in vette letters en onderstreept in mijn aantekeningenboekjes. Ik kon er "even" niet bij. Ik vond mezelf stom; hoe kon mij dit overkomen terwijl ik als yogajuf weet hoe je met stress en verandering om gaat. De les was compleet, want er is weten in kennis, en er is weten in ervaren. En het was blijkbaar nodig dat ik met mijn neus over het asfalt ging.. om vervolgens ten volle te beseffen hoe weinig zin woorden en teksten en studies over prestatie-loos oefenen, in het nu zijn, je denken tot rust brengen etc. hebben als je het niet erváárt.

Er was zachtheid voor nodig om mezelf terug te halen naar nu & voelen, me over boosheid, schaamte en "stom" heen gezet, om zo te kunnen leren van de ervaring en het niet als een last mee te slepen. Ik heb in die 3 weken zoveel geleerd van en over mezelf, daar kan dus echt geen yoga opleiding tegen op. 

But how, how did you do it? 

Wat heeft me nu geholpen? De yogalessen van de afgelopen weken stonden in het teken van balans, rust en het eerste chakra. De energetische plek in je lichaam waarmee je verbinding ervaart met de aarde, je veilig voelt en voor jezelf kan zorgen. In de week dat we de yoga les "Relax and Release Fear"  deden kwam ik bijna meetbaar iedere dag een stukje dichter bij de aarde. Een oefening in deze les is een zittende dansmeditatie, iets waar ik me altijd even toe moet zetten, niet mijn favoriet. (Mind you, dat zegt ook wel weer wat hè.) Maar de overgave aan de beweging en het ritmische geluid van de mantra gaf me stukje bij beetje bevrijding van de zwaarte van mijn zorgen. Tijdens de meditatie met open borst en handen in de nek, was daar de kosmos, het universum, met een eigen en groots plan waar ik op kan vertrouwen. 

Deze les heb ik opgenomen en je kan hem wanneer je wil, waar je wil, volgen. Je bekijkt en download hem hier

Online yoga les voor ontspanning en loslaten van angst. Relax and release fear

Naast de yogales zijn er ook veel en vaak subtiele en bijna alledaagse oefeningen die mij geholpen hebben om afstand te nemen van mijn zorgen om morgen, en vanuit het hier en nu in mijn leven te navigeren. Het betekent niet dat er ineens géén actie meer is, of dat je alles uit je handen laat vallen, maar het brengt je in een bewustzijn van innerlijke wijsheid, die je altijd bij je hebt. Een belangrijk gereedschap hierbij, iets wat je altijd bij je draagt, is je adem. Wil je ervaren hoe dat werkt, bekijk (en doe mee!) dan dit korte filmpje met 3 yoga oefeningen en de 4/4 adem. 

15 minuten yoga en ademoefening salland yoga met ANnemieke

Momenteel blijven de lessen online plaatsvinden, kijk voor het rooster op de website of stuur me een mail of app. Je kan altijd instromen in de (online) lessen. Heb je liever (eerst) een gesprek om te ontdekken wat ik voor je kan betekenen, laat het me weten, ik ontmoet je graag in de buitenlucht of online.

Sat Nam - Annemieke Jagat Prem

Laat een reactie achter

Naam .
.
Bericht .

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd