“To be beautiful means to be yourself. You don’t need to be accepted by others. You need to accept yourself.” - Thich Nhat Hanh

Waarom draag ik een tulband?

Mijn tulband draag ik helemaal uit vrije wil. Er is geen geloof, religie of overtuiging die mij daar toe aanzet of dwingt. 

Al van jongs af aan draag ik graag iets op mijn hoofd. Ik dacht daar nooit echt over na, totdat ik me ging verdiepen in kundalini yoga en in aanraking kwam met de yogi's die zo'n vreemde tulband droegen. Deze yogi's straalden een openheid en verbondenheid uit waardoor mijn nieuwsgierigheid naar de tulband was gewekt. Tijdens mijn eigen yoga beoefening ging ik een sjaal om mijn hoofd dragen, en later een echte voile tulband. Ik vond het heel prettig en ik kreeg het gevoel dat het simpelweg mijn hoofd bij elkaar hield, letterlijk en figuurlijk. Ik besloot dat ik dat gevoel wel vaker in mijn leven kon gebruiken dan alleen op mijn yogamatje. 

Inmiddels draag ik al een paar jaar bijna dagelijks een tulband. Het brengt me focus, alertheid en inzicht. In mijn drukke leven als moeder, ondernemer en yogadocent is er altijd veel afleiding en drukte. Mijn tulband werkt als een soort helm en schermt invloeden van buitenaf af. Ik voel me daardoor energieker en kan me beter concentreren. De tulband is ook een kroon, de kroon op mijn bewustzijn. Het herinnert me eraan dat ik mag leven vanuit puurheid, en dat mijn eigen ego en invloeden van anderen die puurheid niet hoeven te blokkeren. Het geeft me dus vertrouwen om mijn hart te volgen en te doen wat goed voelt.

-----

Yogi Bhajan zei over het dragen van een tulband:

The hair is alive and has an energy function. We are training ourselves to be aware of and master our subtle energies. He recommends covering the head and hair with a cotton cloth or wrapped turban.

Over de "techniek" van het dragen van een tulband legt hij het volgende uit:

Wearing a head covering enables you to command your sixth center, the Ajna Chakra. Covering the head provides a sense of containment and focus while practicing yoga or while doing work that requires clarity of thought. It literally helps "keep your head together." Covering the head creates a focus of the functional circuit of the hemispheres of the brain, and tunes the neurological system. 

Yogi Bhajan met tulband

 

2 reacties

  • Hey Annette, wat ontzettend leuk dat je mijn blog gelezen hebt en de moeite hebt genomen om te reageren. Ik ben er zelf nog eens ingedoken en ja, het is precies zoals ik heb geschreven vorig jaar. En weet je.. nu kan ik bijna niet meer zonder, want ik word niet meer herkend zonder tulband. :) Tot snel!

    Annemieke Jagat Prem
  • Annemieke wat heb jij mij veel duidelijk uitgelegd. Ik krijg gewoon zin om het toch weer eens te proberen. Hm 🧐 ik zal het nog even op me in laten werken. Je zet een fijne sfeer neer. Dat doe je 😊

    Annette

Laat een reactie achter

Naam .
.
Bericht .

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd